مزاحمت ملکی چیست؟

مزاحمت ملکی
مزاحمت ملکی چیست؟ یکی ازمباحث پرتنش وادعاهایی که دردادگاه های قضایی بسیارپرکاربرداست دعوای الزام به برطرف کردن مزاحمت ملکی است.
دراین دعواشخصی بدون تصاحب درمال غیرمنقول دیگری معترض استفاده تصرف کننده ازمال غیرمنقول موردتملک اومی شود.
برای مثال شخصی که درجای پارک،درپارکینگ دیگری موادی مانندسیمان،چوب،آجر،گچ،آهن وامثال آن هاراکه برای ساختمان سازی به کارمی رودبریزدومانع استفاده صاحب پارکینگ و واردشدن وخارج شدن ماشین اوشود.یاوقتی که شخصی درجای پارک شماتوقف کندیاخودروخودرابه شیوه ای پارک کندکه شمانتوانیدخودروخودرادرجای معلوم پارک کنید مزاحمت ملکی ایجادکرده است.
دعوای تصرف،دعوای مزاحمت،دعوای ممانعت ازحق و برخی دیگر از دعاوی همه حوالی مزاحمت ملکی است.
اگر فردی ناودان ملکی را که در تملک دارد طوری قرار دهدکه آبریز آن در ملک هم جوار باشد صاحب ملک همجوار می تواند علیه او دعوای مزاحمت اقامه کند.

در ماده۱۶۰قانون آیین دادرسی مدنی آمده :
مزاحمت ملکی به این صورت تعریف شده است،دعوای مزاحمت عبارت است از:دعوایی که به موجب آن متصرف مال غیر منقول درخواست جلوگیری از مزاحمت کسی را می نماید که نسبت به متصرفات او مزاحم است ،بدون اینکه مال را ازتصرف او خارج کرده باشد.
دیدگاه قانون در مورد مقولات مزاحمت ملکی این است که هیچ کس نمی تواند برای تملکات قانونی اشخاص در ملک و اموالشان مزاحمت و ممانعتی به وجود آورد درصورت آشکار شدن این عمل،شخص دارنده مال می تواند به دادگستری رجوع کند وحق و حقوق خود را بگیرد.قانون برای اشخاصی که مبادرت به مزاحمت ملکی می نمایند کیفر تعیین کرده است.
جنبه حقوقی و کیفری مزاحمت ملکی
اگرمعترض ملکی ازروی غفلت و بدون خواست و نیت قبلی و بدون سوء نظر اقدام به مزاحمت ملکی نماید،کار او جنبه حقوقی پیدا می کند و بررسی به این نوع مزاحمت از راه محکمه حقوقی انجام می گیرد.
شخص معترض در صورت اثبات جرم ،به پرداخت ضرر متهم خواهد شد.
در صورتی که معترض ملکی با خواست و نیت قبلی و با نیت تعدی و مزاحمت ملکی به حقوق دیگران تخطی نماید،اقدام او مجرمانه بوده و جنبه جزایی خواهد داشت.
شخص معترض در صورت تایید سوءنظر افزون بر پرداخت زیان به کیفر زندان نیز متهم خواهد شد.
اثبات دعوای مزاحمت
به موجب قانون آیین دادرسی مدنی اگر فردی خواهان مزاحمت شخص دیگر یا دیگران در دارایی خود باشد ،می تواند دعوای مزاحمت را برقرار کند.
دراین دعوای مزاحمت محرز بودن ۳مسئله باعث صدور رای خواهد شد. که نخستین مسئله این است که مزاحمت مدعی علیه بدون اجازه ی مدعی بوده است .
مسئله دیگری که در این دعاوی باید محرز شود،غیر قانونی بودن کار مدعی است.
سومین مسئله نیزاین است که مال مورد مزاحمت در تملک و استفاده او بوده است.
چنانچه که این دو مرحله از نظردادرس در دادگاه ثابت شوند،رای لازم برای برطرف کردن مزاحمت ،غرامت زیان و حتی زندان را صادر خواهد کرد.
بنابراین اگر بخواهیم به صورت مختصر به موارد اثبات دعوای مزاحمت اشاره کنیم،بایدازحالات زیرعنوان کرد:
مال قبل ازایجادمزاحمت درتصاحب وتملک شخص بوده است.
مزاحمت ملکی رخ داده است.
معترض بدون رضایت موجردرملک تصرف یامزاحمت پدیدآورده است.

مزاحمت ملکی چیست؟
براساس قانون آیین دادرسی مدنی،اگر شخصی مدعی مزاحمت دیگری درملک خودباشدمی توانددعوای مزاحمت اقامه کنددراین دعوادادگاه فقط به بررسی این موضوع می پردازدکه تصرف سابق خواهان بدون هیچ گونه مزاحمتی بوده است.امااکنون خوانده مزاحمت ایجادکرده است.
درصورت دستیابی به این دوموضوع واینکه مزاحمت خوانده بدون اجازه خواهان وبه صورت غیرقانونی بوده است می توان به تاییددعوای مزاحمت پرداخت ودادسرارای به برطرف کردن مزاحمت صادرخواهدکرد.
اقدام قانونی علیه مزاحم ملکی
به دلیل اینکه بتوان دربرابرمعترض ملکی اقدام قانونی انجام دادبایدبه دفترهای فعالیت های دادگستری رجوع کرد.
پس ازمطرح کردن دعوای حقوقی دراین دفترها،محل بررسی بعدی معلوم خواهدشد.
چنانچه این دعواجنبه حقوقی داشته باشدبایدبه دادسرای عمومی حقوقی رجوع کرد.واگردعوای مطرح شده جنبه جزایی داشته باشدمحاکمه دردادسرای کیفری شکل خواهدگرفت.
دعوای ممانعت ازحق
یکی دیگرازدعواهای اصلی درخصوص مزاحمت،دعوای ممانعت ازحق است دراین نوع مرافعه شخص رخصت نمی دهدکه موجر(مالک)ازمال غیرمنقول خودبهره گیری کند.وهمچنین دراین نوع دعوایامرافعه هیچ تجاوزی به ملک صورت نمی گیرد.
اماشخص یااشخاصی مزاحم استفاده موجرازمال خودمی شونداین گونه دعواهابیشتردرآپارتمان هایی رخ می دهدکه دارای مشترکات فراوان است.
به عنوان مثال پارکینگ هایی که مرزکشی کامل وروشنی ندارندهمین موجب می شودتااشخاص به غفلت یابه عمدمزاحم استفاده موجرازاموال خودشوند.برای بررسی به این نوع مسئله هم ماننددعوای مزاحمت ملکی برحسب نوع مزاحمت بایدبه منابع حقوقی یاکیفری رجوع کرد.
هرنوع تسلط،آزاردادن،جلوگیری ازاستفاده موجرازدارایی واموال خودرابایدمزاحمت ملکی دانست.شخص ایجادکننده مزاحمت ملکی چنانچه که به صورت اشتباه این کارراانجام داده باشدفقط به پرداخت ضررمتهم خواهدشد.ولی اگراین کاررابه صورت عمدوباقصدوغرض قبلی انجام داده باشدافزون برپرداخت ضررشایدازیک ماه تایک سال زندان نیزبه عنوان کیفردریافت نماید.
مزاحمت ملکی چیست؟
بایدآگاه باشید که به طورمعمول هزینه وکیل ملکی به شکل درصدی ازقیمت ملک معین می شود.
چنانچه بامزاحمت ملکی روبروهستیدمی توانیدباشایسته ترین وکیل ملکی درتهران رایزنی کنید.
برای فعالیت های رایزنی وکیل ملکی می توانید بامشاوران حقوقی دادسوتماس برقرارکنیدتاشماراهدایت کنندوبابهره گیری ازاین خدمات کارخودرادردادسرابه خوب ترین شکل انجام دهیدومشکلات خودرابرطرف کنید.
منظور از جرم ممانعت ازحق در ملک مشاع چیست؟
جرم ممانعت ازحق درملک مشاع(مشترک)به معنای این است که شخصی علت عدم استفاده ازملک مشاع به وسیله ی شخص یااشخاص دیگرمی شود.
درماده۱۵۹ازقانون آیین دادرسی مدنی،ناظریک تعریف جامع ازاین مطلب هستیم.که عبارت است ازدرخواست یک شخص مبنی بربرطرف کردن ممانعت ازحق انتفاع یاارتفاق خوددرملک موردنظر.
همان گونه که می دانیدملک مشاع شامل دویاچندصاحب است درپاره ای ازمواقع یکی ازصاحبان وسیله ی ایجادممنوعیت برای بهره گیری شریکان دیگرازملک مشاع می گردد.بدینگونه شاهداقامه ی دعوای مرتبط به ممانعت ازحق درملک مشاع درمراجع صالح خواهیم بود.
جرم ممانعت ازحق درملک مشاع برای مجلس مقننه ازتاثیربسیارفراوانی برخوردارخواهدبود.
بعید نیست که این دستورهم ازنظرحقوقی وهم ازنظرکیفری موردبررسی قراربگیرد.
برحسب قوانین معین شده درملک مشاع،شخصی که ازحقی دریک ملک بهره منداست نمی تواندبه وسیله ی حقوق مالکانه ی خودبه حقوق اشخاص دیگردرملک موردنظرزیان برساندوگرنه شخصی که موردزیان قرارگرفته است بابهره مندی ازحق انتفاع وارتفاق خودموردپشتیبانی مجلس قرارمی گیرد.براین اساس این بزه(جرم)درمراجع قانونی مستعدتعقیب خواهدبود.
تصرف عدوانی ملک مشاع چیست؟
من حیث المجموع دریک تعریف ساده می توان گفت که تصرف عدوانی به این معنی است که فردی مال غیرمنقول دیگری،ازجمله باغ،خانه،زمین و….را،بدون اجازه صاحب یاتصرف کننده آن،بااستفاده ازجبرواکراه غصب کرده ومزاحم انجام تصرفات اوشود.تصرف عدوانی درملک مشاع،درصورتی که به واسطه ی فردی غیرازشریکان آن ملک انجام شده باشد،بزه(جرم)بوده وشامل مجازات زندان از۱۵روزتا۶ماه می باشد.
روش اعتراض ازاین بزه،ازطریق مطرح کردن شکایت نامه درمحکمه کیفری است،وگرنه می توان بانشان دادن دادخواست به محکمه حقوقی درخواست برطرف کردن تصرف ملک مشاع راطرح نمود.درتفسیرملک مشاع ومغایرت آن باملک مفروزبایدگفت که اموال مشاع به اموالی می گویند که دویا چندنفردرآن ملک دارهستندومی توانندحقوق مالکانه خودرااجرانمایند.
که این مال مشاع(مشترک)امکان داردکه به صورت اجباری به اشخاص تعلق گرفته باشد.مانند وقتی که شخصی ازدنیا میرود ودارایی اوبه صورت مشاع به ورثه اش تعلق می گیرد.زمانی هم مال مشاع باعزم اشخاص،مسلم می شود؛مانندزمانی که دویاچندنفرمبادرت به خریداری یک ملک کرده وبه هریک فقط نسبتی ازآن تعلق می گیرد.
وکیل پایه یک دادگستری در تهران
مزاحمت ملکی چیست؟
اکنون وقتی که یک یاچندنفردریک مال مشترک سهیم هستندوفرددیگری مبادرت به تصرف آن مال مشترک نموده وبااجباروبدون اجازه دیگران امکان تصرف آنهارامی گیرد،تصرف عدوانی ملک مشاع اتفاق افتاده است.
مسلما فرد متصرف عدوانی می تواند از بین خود شریکان باشد و یا فرد ثالثی(شخص خارجی)غیر از شریکان مال غیر منقول.
برای نمونه تصور کنید دو نفر شریک مبادرت به معامله ملکی نموده ومحوطه وبام آن ملک به نحواشاعه به هردوی آنهاتعلق گرفته است ولی یکی ازشریکان ویافردثالثی بدون اجازه آنهامبادرت به تصاحب درآن قسمت مشترک نموده وتوانایی استفاده ازآن راازدیگران می گیردکه دراین حالت می توان ازتصرف عدوانی درملک مشاع حرف زد.
دیدگاهتان را بنویسید