مزاحمت ملکی چیست ؟ انواع مزاحمت ملکی

مزاحمت ملکی
مزاحمت ملکی چیست ؟ انواع مزاحمت ملکی : قبل از هر چیز مزاحمت ملکی را در این مطلب تعریف می کنیم تا بیشتر با این اصطلاح آشنا شوید مزاحمت ملکی موضوع ماده ۱۶٠قانون آیین دادرسی مدنی است و به دعوایی اطلاق می شود که توسط مالک مال غیر منقول مثل مغازه، زمین و مسکن و…. برعلیه شخصی که مزاحم تصرفات مالک درمالش شده است اقامه می شود.
به عبارتی دیگر مطابق ماده فوق مزاحمت ملکی دعوایی است که به موجب آن متصرف مال غیر منقول درخواست جلوگیری از مزاحمت شخصی را می کند که نسبت به تصرفات او مزاحمت ایجاد می کند، بدون اینکه مال را از تصرف مالک اصلی خارج نموده باشد.
دعوای تصرف عدوانی، دعوای ممانعت از حق و بعضی دیگر از دعاوی مربوط به مزاحمت ملکی هستند. دعوای مزاحمت ملکی از جمله دعاویی است که مربوط به اموال غیر منقول است ودعاویی اموال غیرمنقول در صلاحیت دادگاهی محلی است که ملک درآن جاقراردارد.

مزاحمت ملکی چیست ؟ انواع مزاحمت ملکی
جرم مزاحمت ملکی ازجرم های قابل گذشت است وباشکایت شاکی جرم قابل تعقیب است وباگذشت شاکی رسیدگی به پرونده ومجازات جرم مزاحمت ملکی متوقف می شود.
با ذکر مثالی جرم مزاحمت ملکی را روشنتر می کنیم امروزه بیشتر افراد در آپارتمان ها زندگی می کنند;و دارای حقوقی هستند
که بعضی مواقع به صورت خواسته یا ناخواسته این حقوق توسط افراد نادیده گرفته می شود و عدم توجه به این حقوق مانند جای پارک،انباری و…آن را در دسته ی مزاحمت ملکی قرار می دهد.
مثلاً اگر فردی در پارکینگ ماشین خود را به گونه ای پارک کند که شما نتوانید ماشین خود را پارک کنید برای شما مزاحمت ملکی ایجادکرده است.
بیشتر بخوانید: وکیل ملکی
انواع مزاحمت ملکی
از نظر قانونی مادو نوع مزاحمت ملکی داریم که یک نوع آن جنبه ی حقوقی دارد و نوع دیگر آن جنبه ی کیفری دارد.
مزاحمت ملکی وجنبه ی حقوقی آن
اگرشخصی بدون قصد و غرض و سهوأ مرتکب مزاحمت ملکی شود این فعل او در دادگاه جنبه ی حقوقی دارد و مزاحمت ملکی چنین شخصی در دادگاه حقوقی مورد رسیدگی قرار می گیرد و در صورتی که ثابت شود که مرتکب مزاحمت ملکی شده است مجازاتی که برای چنین شخصی تعیین می شودپرداخت خسارت به صورت نقدی ورفع مزاحمت ازملک است.

مزاحمت ملکی وجنبه ی کیفری آن
اگر فردی که مرتکب فعل مزاحمت ملکی شده است این کار را به صورت عمدی یعنی با قصد و غرض و با سؤ نیت قبلی انجام دهد مرتکب فعل مجرمانه ای شده است و کار چنین شخصی جنبه ی کیفری دارد و در صورتی که فعل او ثابت شود فرد به پرداخت خسارت و حبس و همچنین به رفع مزاحمت ملکی محکوم می شود.
اقدام قانونی علیه مزاحم ملکی
اگر اگر بخواهید علیه شخصی که برای شما مزاحمت ملکی
ایجاد کرده است اقدام قانونی انجام دهیدمی توانید به دفاتر قضایی مراجعه کنید و پس از طرح دعوا در این دفاتر قضایی،دادگاهی که باید به دعوای مورد نظر رسیدگی کند مشخص می شود .
اگر دعوا جنبه کیفری داشته باشد دادگاه کیفری برای رسیدگی صالح خواهد بود و اگر شخص دعوا را سهوأ و بدون نیت قبلی انجام داده باشد دادگاه حقوقی برای رسیدگی صالح خواهد بود که در چنین مواردی که دعوا جنبه ی حقوقی دارد فرد به پرداخت خسارت نقدی و رفع مزاحمت ملکی محکوم خواهد شد.
دعوای تصرف عدوان
یکی از دعاوی که در خصوص مزاحمت ملکی است دعوای تصرف عدوانی است و این دعوا زمانی به وجود می آید که شخص بدون رضایت مالک از مال او استفاده کند یا در ملک مالک بدون اجازه ی اوتصرف نماید.مالک در صورتی می تواند به کمک وکیل دعوای تصرف عدوانی را در دادگاه صالح اقامه کند که دعوای او سه شرط اساسی را داشته باشد
۱_–درگذشته ملک درتصرف خواهان بوده باشد.
۲–درحال حاضرملک درتصرف خوانده است.
۳–تصرف فعلی خوانده عدوانی باشدیعنی بدون رضایت خواهان و حکم دادگاه صالح بوده باشد.
درصورتی که این شروط وجودداشته باشدمی توان علیه شخص متصرف اقامه ی دعواکردوملک رابازگرداند.
دعوای ممانعت ازحق
یکی دیگراز دعاوی مربوط به مزاحمت ملکی که خیلی موضوع مهمی است دعوای ممانعت از حق است این دعوا زمانی ایجاد می شود که فرد به مالک مال غیرمنقول اجازه نمی دهدکه از مال خود استفاده کند این نوع دعوا بیشتر در آپارتمان ها اتفاق می افتد که مشترکات زیادی دارند برای مثال در پارکینک ها چون کامل مرزبندی به طور دقیق معلوم نیست بعضی از افراد یا همسایه ها به صورت عمدی یا غیر عمدی مزاحم استفاده مالک از پارکینگ خودمی شوند.
در دعوای ممانعت از حق هیچ تعرضی به ملک صورت نمی گیرد اما شخص یا اشخاصی به صورت خواسته و ناخواسته مزاحم استفاده مالک از مال خود می شوند.
برای رسیدگی به دعوای تصرف عدوانی و دعوای ممانعت از حق باید با توجه به نوع مزاحمت ایجاد شده به دادگاه حقوقی یا کیفری مراجعه کرد.
وکیل پایه یک دادگستری در تهران
دعوای رفع مزاحمت ملکی
در این نوع دعوا خواهان درخواست رفع مزاحمت شخصی را می کند که اجازه ی استفاده ی کامل از مال را به مالک ملک نمی دهد بدون اینکه مزاحم ملک را از تصرف متصرف ملک خارج کرده باشد. برای اینکه خواهان بتواند دادخواست خود را در دادگاه صالح اقامه کند باید سه شرط را ثابت کند:
۱–خواهان باید سابقه ی تصرف بدون مزاحمت خودرادرملک ثابت کند.
۲–خواهان باید ثابت کندکه مزاحمت فعلی خوانده بدون رضایت او بوده است.
۳–مزاحمت خوانده باید غیرقانونی باشد.
در دعوای رفع مزاحمت ملک دادگاهی برای رسیدگی صالح است که در محل وقوع ملک باشد.
رأی صادر شده از دادگاه بدوی قابل اجرا است و اگر خوانده درخواست تجدیدنظر خواهی کند مانع از اجرای حکم نمی شود.
در دعوای رفع مزاحمت ملکی دادگاه نیازی نیست که به موضوع مالکیت رسیدگی کند و اگر تنها تصرف خواهان را مورد رسیدگی قرار دهد کافی است.
دیدگاهتان را بنویسید