شکایت تصرف عدوانی+مراحل و مدارک لازم
شکایت تصرف عدوانی
مردم جامعه در مواقع ضرور برای دستیابی به حقوق طبیعی خود به دادگاه ها و مراکز حقوقی مراجعه می کنند. مسائل حقوقی از جمله موضوعات حساس و مهمی هستند که نیاز به تخصص و مهارت برای حل آنها دارند. یکی از مواردی که در دادگاه ها به وفور مطرح می شود، تصرف عدوانی است که در دسته دعاوی ملکی قرار دارد. خرید و فروش املاک و اموال به عنوان یک تجارت متداول در جامعه است و این موضوع اختلافات بسیاری را به وجود آورده است. در این مقاله به مدارک لازم برای شکایت از تصرف عدوانی و مراحل مربوطه پرداخته شده است.
تصرف عدوانی چیست؟
تصرف در لغت به معنی چیرگی و عدوان به معنای ظلم و اجبار میباشد. در اصطلاح حقوقی اموال غیر منقولی که بدون اذن و اجازه صاحب ملک به تصاحب در آید را تصرف عدوانی می گویند. طبق ماده 158 قانون مدنی هر شخصی که ملک دیگری را با ظلم و اجبار و بدون رضایت صاحب آن غصب کند مرتکب جرم شده و با عنوان متصرف خوانده می شود.
تصرف عدوانی به این معنا است که فردی به طور غیرقانونی و با استفاده از قدرت یا تهدید به خرابکاری یا آسیب رساندن به مالک، اموال یا دارایی های او را به تصرف خود درآورد. این عمل توسط قوانین مختلف محکوم و مجازات آن ممکن است شامل جرایم مالی و حتی جرایم جنایی شود.
در بسیاری از کشورها، این نوع تصرف به شدت محکوم شده و قوانین دقیقی برای پیشگیری از آن تدوین شده است. افرادی که به تصرف عدوانی متهم میشوند، ممکن است با دادخواستهای حقوقی و دیگر اقدامات قانونی مواجه شوند.
بنابراین، اهمیت احترام به مالکیت خصوصی و عدم تصرف در داراییهای دیگران بدون اجازه آنان بسیار مهم است و هر گونه تصرف عدوانی باید با شدت مورد پیگیری قانونی قرار گیرد.
تصرف عدوانی
توجه داشته باشید که این تخلف قانونی فقط در مورد دارایی های غیر منقول صدق می کند و اگر کسی به طور عمدی و خشونت آمیز دارایی های قابل حملی را از یک شخص تصاحب کند، شامل تصرف عدوانی نشده و هیچ نقضی رخ نداده است. دعوت به تصرف عدوانی فقط زمانی قابل بررسی است که مالک در گذشته یا در حال حاضر مالک مال غیر منقول مورد دعوی بوده و غیر قانونی بودن تصرف قابل اثبات باشد.
بررسی تصرف غیرقانونی به دو صورت حقوقی و کیفری انجام میشود. هر ادعای مالکیتی که مربوط به تصرف غیرقانونی باشد، شرایط خاص خود را دارد. به طور کلی، اگر شخصی با قصد واضح و با آگاهی از اینکه مالکیت متعلق به شخص دیگری است، اقدام به تصرف کند، این امر در حوزه کیفری قابل بررسی است. در ادعاهای حقوقی مربوط به تصرف نیز همین قاعده صدق میکند، با این تفاوت که عامل روانی نیز یکی از موارد مهم مورد توجه است.
تصرف عدوانی میتواند در مواردی از جمله مالکیت مشترک یا ارثی اتفاق بیافتد. اگر هر یک از شرکا در دستیابی به حقوق خود مانعی بیندازند یا ممانعت کنند، این امر قابل بررسی و پیگیری از طریق ماده 167 قانون آیین دادرسی مدنی است.
ماده ۱۶۷ قانون آیین دادرسی مدنی: در صورتی که دو یا چند نفر مال غیرمنقولی را بهطور مشترک در تصرف داشته یا استفاده میکردهاند و بعضی از آنان مانع تصرف یا استفاده یا مزاحم استفاده بعضی دیگر شود حسب مورد در حکم تصرف عدوانی یا مزاحمت یا ممانعت از حق محسوب و مشمول مقررات این فصل خواهد بود.
مدارک مورد نیاز برای ثبت شکایت تصرف عدوانی
همانطور که اشاره شد، تصرف عدوانی به دو دسته حقوقی و کیفری تقسیم میشود؛ بنابراین برای ثبت شکایت هر دو نیاز به ارائه مدارک متفاوت دارند. در صورتی که امر به تصرف مرتبط با امور مالی و حقوقی باشد، ثبت درخواست در دادگاه حقوقی کافی است، اما اگر امر به تصرف مرتبط با دعوی ملکی کیفری باشد، باید اقدامات کیفری انجام شود و تا حکم رفع تصرف توسط قاضی صادر شود.
در هر دو نوع دعوی، ارائه کارت ملی، شناسنامه و دیگر مدارک شناسایی ضروری است. فردی که ادعا مالکیت میکند، باید جهت اثبات مالکیت خود اسناد مناسبی ارائه کند . مانند: سند ملک، استشهادنامه و شواهد دعوی میشوند. مالک بایستی اسناد مالکیت خود و همچنین شواهد مبنی بر تصرف و مدت زمان تصرف را به دادگاه ارائه نماید.
دریافت استعلام از مراجع ذی صلاح و ارائه مدارک به قاضی از اهمیت بالایی برخوردار است. شاهدان و مطلعین بایست در دادگاه حاضر شده و جهت تایید تصرفهای عدوانی شهادت بدهند . از مدارک دیگری که برای تکمیل شکایت در پرونده تصرفهای عدوانی ضروری است، میتوان به پرداخت هزینههای اجرای احکام و دادرسی اشاره کرد. برای ثبت تخلف در این باره، باید دادخواست یا شکایت توسط یک وکیل متخصص در امور ملکی ثبت و به دفاتر خدمات قضایی یا شورای حل اختلافها ارائه شود.
مراحل شکایت تصرف عدوانی
برای رفع تصرف عدوانی، اولین گامی که میتوان مالک انجام دهد، ثبت دادخواست یا شکایت است. برای این کار باید تمامی مدارک و اسناد مربوطه را به مراکز قضایی و دادگاهها ارائه دهد. سپس باید ثابت کند که تصرف عدوانی بوده، و مدت زمانی که ملک در اختیار خوانده بوده و همچنین عدم رضایت خود را نیز ثابت کند. پس از ثبت دادخواست، ابلاغیهای به طرفین برای حضور در جلسات دادگاه ارسال میشود. معمولاً، به دعاوی مربوط به ملک در محل وقوع ملک با تصمیم دادگاه رسیدگی میشود.
دادگاه در روزهای مقرر به کار خود پرداخته و اقدامات لازم را انجام می دهد. پس از تایید تصرف عدوانی، حکم رفع آن اعلام می شود و پیامکی حاوی اطلاعات ابلاغیه برای طرفین ارسال می شود. در صورتی که هر یک از طرفین با تصمیم دادگاه مخالفت داشته باشند، می توانند اعتراض خود را به روش های عادی و فوق العاده اعلام کنند.
روش عادی اعتراض به تصمیم دادگاه مانند تجدید نظر و واخواهی است، اما روش فوق العاده اعتراض همانند اعاده دادرسی، فرجام خواهی و اعتراض شخص ثالث نیز وجود دارد. در مرحله آخر رسیدگی به شکایتهای ملکی، دادگاه حکم اجرای فوری رفع تصرف صادر میکند که هیچ تجدید نظرخواهی در آن راه ندارد و امکان ممانعت از اجرای آن وجود ندارد.
ویژگی وکیل تصرف عدوانی
در پروندههای ملکی، بسیاری از افراد به دلیل کمبود اطلاعات و عدم داشتن وکیل، حق خود را به طرف مقابل از دست دادهاند. دعاوی تصرف عدوانی بسیار حساس و پیچیده هستند، به گونهای که حتی کوچکترین اشتباهی میتواند به تغییر رأی دادگاه منجر شود. هیچ کس به اندازه یک وکیل با تجربه و ماهر در امور ملکی، قدرت حل مشکلات حقوقی و کیفری مربوط به املاک را ندارد. زیرا آنها با مدارک مورد نیاز برای ثبت شکایت در مورد تصرف عدوانی و مراحل آن، به طور کامل آشنا هستند.
یک وکیل متخصص در امور ملکی، با بررسی موقعیت ملک، شرایط تصرف و اطلاعات درباره فرد متصرف، به دنبال دفاع موثر و با اثبات های قاطع میگردد. وکیلی که توانایی شناسایی ادعاهای غیرمنطقی و بیمعنی متصرف را دارد، میتواند بهترین گزینه برای رسیدگی به دعاوی ملکی باشد. همچنین، صبر و دانش حقوقی لازم برای انجام فرآیند اثبات و رفع تصرف ناعادلانه، از اهمیت ویژهای برخوردار است. وکیلی که تجربه و مهارت لازم را در این زمینه دارد، میداند که تنها ارائه شواهد و اسناد قانونی کافی نیست و باید به روشهای خلاقانهتری نیز متوسل شود.وکیل ملکی مریم نصراللهی با بیش از دو دهه سابقه میتواند شما را در رسیدن به حقتان راهنمایی و همراهی کند فقط کافیست با ما همراه باشید.
مریم نصراللهی با تجربه و مهارتهای خود، به عنوان یک وکیل متخصص در امور ملکی، به مشتریان خود کمک میکند تا حقوق خود را در مقابل تصرفهای عدوانی بدانند و از آن دفاع کنند.وکیل ملکی مریم نصراللهی با دقت و حساسیت بالا، هر مورد را بررسی کرده و بهترین راهحلها را برای حل مشکلات حقوقی ملکی ارائه میدهد.
مریم نصراللهی با داشتن دانش عمیق در حقوق ملکی و تجربه طولانی در این حوزه، توانسته است به مشتریان خود کمک کند تا به حقوق خود دست یابند و از دست دادن آنها جلوگیری کند. او با استفاده از تمامی دستاوردهای حقوقی خود، به دفاع از حقوق مشتریان خود پرداخته و آنها را در هر مرحله از دعوای ملکی همراهی میکند.
بنابراین، اگر شما نیاز به یک وکیل متخصص در امور ملکی دارید، مریم نصراللهی یکی از بهترین گزینهها برای شما خواهد بود. او با تمام تلاش و تجربهای که دارد، میتواند به شما کمک کند تا به حقوق خود دست یابید و از دست دادن آنها جلوگیری کنید.
مجازات تصرف عدوانی
تصرف عدوانی اموال دیگران، شامل زمین و ساختمان، سهام و حتی نام تجاری یا شرکت هستند. هر کس که به طور غیرقانونی از اموال دیگران استفاده میکند، متخلف است و باید مجازاتی را تحمل کند. طبق ماده ۶۹۰ قانون مجازات اسلامی، اگر مالک اموال شکایت کند که به اموالش تصرف شده است، دادگاه موظف است متخلف را مجازات کند. این مجازات و جبران خسارات، بلافاصله پس از اثبات تصرف غیرقانونی و تایید آن توسط دادگاه اعمال میشود.
ماده ۶۹۰ قانون مجازات اسلامی (تعزیرات):
هر کس به وسیله صحنه سازی از قبیل پی کنی، دیوارکشی، تغییر حد فاصل، امحای مرز، کرت بندی، نهرکشی، حفر چاه، غرس اشجار و زراعت و امثال آن به تهیه آثار تصرف در اراضی مزروعی اعم از کشت شده یا در آیش زراعی، جنگل ها و مراتع ملی شده، کوهستان ها، باغ ها، قلمستان ها، منابع آب، چشمه سارها، انهار طبیعی و پارک های ملی، تأسیسات کشاورزی و دامداری و دامپروری و کشت و صنعت و اراضی موات و بایر و سایراراضی و املاک متعلق به دولت یا شرکت های وابسته به دولت یا شهرداری ها یا اوقاف و همچنین اراضی و املاک و موقوفات و محبوسات و اثلاث باقیه که برای مصارف عام المنفعه اختصاص یافته یا اشخاص حقیقی یا حقوقی به منظور تصرف یا ذی حق معرفی کردن خود یا دیگری، مبادرت نماید یا بدون اجازه سازمان حفاظت محیط زیست یا مراجع ذی صلاح دیگر مبادرت به عملیاتی نماید که موجب تخریب محیط زیست و منابع طبیعی گردد یا اقدام به هرگونه تجاوز و تصرف عدوانی یا ایجاد مزاحمت یا ممانعت از حق در موارد مذکور نماید به مجازات یک ماه تا یک سال حبس محکوم می شود. دادگاه موظف است حسب مورد رفع تصرف عدوانی یا رفع مزاحمت یا ممانعت از حق یا اعاده وضع به حال سابق نماید.
تبصره 1 – رسیدگی به جرائم فوق الذکر خارج از نوبت به عمل می آید و مقام قضایی با تنظیم صورت مجلس دستور متوقف ماندن عملیات متجاوز را تا صدور حکم قطعی خواهد داد.
تبصره 2 – در صورتی که تعداد متهمان سه نفر یا بیشتر باشد و قرائن قوی بر ارتکاب جرم موجود باشد قرار بازداشت صادر خواهد شد، مدعی می تواند تقاضای خلع ید و قلع بنا و اشجار و رفع آثار تجاوز را بنماید.
پس از اثبات تصرف عدوانی برای ادا کردن بخشی از دین خود، خوانده باید خسارت و حق الوکاله را پرداخت کند. طبق قوانین، او ممکن است به حبس از یک ماه تا یک سال محکوم شود، که مدت آن به ارزش مال و زمان تصرف بستگی دارد. این قانون فقط برای اموال غیر منقول اعمال می شود. اگر پس از رفع تصرف توسط دادگاه، متصرف دوباره عمل خود را تکرار کند، مجدداً محاکمه شده و به حبس از 6 ماه تا 2 سال محکوم خواهد شد.
تفاوت تصرف عدوانی و خلع ید
هر دو تصرف خلع ید و تصرف عدوانی به موضوعات مربوط به املاک و ملکیت مالی مربوط میشوند. اما این دو عمل دارای تفاوتهایی است. اصلیترین تفاوت آنها در اموال منقول و غیر منقول است. خلع ید شامل هر دو نوع اموال میشود، اما تصرف عدوانی تنها بر اموال منقول اعمال میشود. برای اثبات خلع ید باید سند مالکیت ارائه شود، اما برای تصرف عدوانی کافی است سابقه داشتن ملک بدون اجازه صاحب را ارائه دهید.
برای بررسی دعوی خلع ید، تنها راه حقوقی وجود دارد، اما در مورد تصرف عدوانی، هر دو روش قابل پیگیری است.
از آنجا که خلع ید در گروه دعاوی مالی قرار دارد ،منجر به پرداخت هزینه های دادرسی و اجرای احکام می شود، که به همان روش دعاوی مالی محاسبه می شوند. اما تصرف عدوانی به دعاوی ملکی تعلق دارد و پرداخت هزینه های دادرسی آن به شکل دعاوی غیر مالی انجام می شود. مزاحمت یا ممانعت از حق یکی از زیرمجموعه های دعاوی ملکی محسوب می شود.
شکایت تصرف عدوانی
برای ادعای مالکیت بر اموال غیر منقول، می توانید به عنوان مالک یا نماینده قانونی اقدام کنید. در صورتی که درگیر موضوع تصرف عدوانی هستید، بهتر است با یک وکیل ماهر در این زمینه مشورت کنید و از تجربه و دانش او بهره ببرید. اطلاعات دقیق و کامل از پرونده به وکیل ارائه دهید تا بتواند بهترین راه حل را برای شما پیشنهاد دهد و حقوق شما را حفظ کند. از هیچ جزئیاتی عبور نکنید و با دقت و حوصله اقدام کنید.
اگر ادعای مالکیت بر اموال غیر منقول را در دادگاه مطرح کردید، باید مدارک و شواهد مورد نیاز را به دقت جمع آوری و نگهداری کنید تا بتوانید ادعای خود را به طور موثری اثبات کنید. همچنین، در صورتی که ادعای شما مورد پذیرش دادگاه قرار گرفت، باید به تمامی نکات و مواردی که وکیل شما برای شما توضیح داده است، توجه کنید و همراه او در تمام مراحل دادگاه حضور داشته باشید.
دیدگاهتان را بنویسید